En este grupo En todos

Grupo de Literatura infantil juvenilLes cendres del cavaller

Escrito por Sam
el 27/01/2006

L’ÚLTIM SOSPIR DE LA CAVALLERIA

Vilaplana, Silvestre, Les cendres del cavaller, Alzira, Bromera, 2004

Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969). Llicenciat de filologia i professor de secundària, ha conreat ja la narrativa i la poesia. Ha publicat novel·les molt exitoses tals com Els dimonis de Pandora (finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil el 1999) i La mirada d'Al-Azraq (Premi Narrativa Jove de Novel. La 1998). És autor també dels reculls de poemes La senda de les hores , Aigües de clepsidra i Calendari de silencis , tots tres guardonats amb diversos premis. Amb Les cendres del cavaller ha guanyat el XV Premi de Novel. La Ciutat d'Alzira.

C omencem aquesta biografia novel·lada a la ciutat de València, en els darrers dies de l'any 1464, l’últim membre d’una de les famílies que havien estat més nobles del regne, el cavaller Joan Martorell, sent molt propera l'hora en que haurà de morir. En la més absoluta misèria, envellit, sol i malalt dedica les seves darreres forces a escriure una llarga carta a Martí Joan de Galba, el seu últim “prestamista”. Amb ella tracta de convèncer-lo perquè faça sobreviure el llibre que narra les aventures del cavaller Tirant lo Blanc , on està reflectida la seua vida. I justament per demostrar aquesta semblança i, per tal que comprenga el llibre i no l’abandonés a l’oblit, Martorell li detalla la història de la seva vida tal i com ell la recorda.

Joanot Martorell és l’últim d’una estirp de cavallers, que creu en l’honor i les terres. I es per açó que es veu durant tota la seua vida, perseguit per lleis, deutes, plets... La qual cosa fa que, poc a poc, perda tota la riquesa que en uns temps tingué la família dels Martorell. A més, de la seua apreciada joia, l’honor i, per últim, es veu obligat a desprendre-se’n de la seva vida, el Tirant.

Amb aquesta història Silvestre Vilaplana ens ofereix una biografia novel·lada de Joanot Martorell documentada en els pocs referents històrics i documentals que es conserven d’ell i cobrint, per tant, els esperats espais buits amb un entramat fictici. Per tal de donar-li eixe toc de familiaritat trobem que la novel·la esta narrada pel propi Joanot Martorell i notem l’absencia de capitols ja que tota la novel·la n’es una carta. Silvestre Vilaplana ens presenta a traves de Martorell tota una serie de personatges molt diferents en una trama linial on frecuentment hi ha canvis d’espai.

A Les cendres del cavaller , l’autor ha volgut, en primer lloc, destacar la funció divulgativa de la novel·la. El seu llibre no es planteja únicament com una novel·la històrica, ni com un estudi biogràfic, ni tan sols per a reproduir l'estil i el llenguatge de l'època, evitant caure en el temut didactisme i donant-li al seu relat vida pròpia. En un segon lloc s’ha de citar la imatge realista del personatge. El cavaller Martorell pateix traïcions, frustracions personals, conflictes amb la justícia, presó i fallides econòmiques que el porten a la ruïna poc abans de ser mort. D’altra banda coneixerà també l'amor, encara que molt desproporcionat si el comparem amb les desgràcies que l'acompanyaran a cada pas. Ens trobem, per tant, al davant del perfecte cavaller, heroic i valerós. Ni més ni menys que com el Tirant.

Altre dels eixos bàsics del llibre és la seva plasmació d'un temps de canvi. És una etapa en la qual els cavallers, l’honor i l’altruisme es veuen desplaçats pels valors burgesos, la corrupció de lleis i el poderós atractiu dels diners. "Era temps de comerç i lleis, no de terres i d'honor", cita Joanot Martorell. Els dols a ultrança ja en son part del passat, ara tot es resol amb advocats i lleis que només emparen aquells amb les butxaques plenes.

Concloent direm que en la seua totalitat, Les cendres del cavaller és un llibre que, encara que respectant la seva funció d'obra divulgativa, ens mostra els últims moments d’un món fascinant vist a traves dels ulls d’un home que no accepta aquest canvi. L'autor encara que no ha buscat en cap moment fer una obra mestra, ho ha aconseguit plenament.

Escrito por Julia
el 20/08/2006

Es bastante aburrido y lo siento mucho por el escritor, pero para los jovenes" nos interesan otro tipo de historia", aun que sea buena para nuestra cultura.

 Atentamente estudiante de1ºde bachillerato

Escrito por Krla
el 26/11/2006
Por favor, q nos quieren matar del aburrimiento? Yo me lo leo xq m han obligado xq sino, stoy todo un fin de semana para leermelo y voy x la pag. 46 y yo soy de esas q se leen un libro d 600 pag n - d una semana.
Escrito por Krlos
el 28/11/2006

Un llibre meravellos... Ma tingut enganxat fins quasi al final, el final una mica avorrit, pero el llibre genial. Soc de 1r de Bat

Escrito por L24
el 03/12/2006
A mi el libro me ha gustado! Hay partes un poco aburridas pero otras no lo son
Escrito por Jackieboy
el 06/12/2006
Mala merda de llibre.....
Escrito por Andres
el 17/12/2006
Un resumen perfavor de les cendres del cavaller tinc examen dema i sols he llejit 150 fulles
Escrito por Sandra
el 06/01/2007

Hola!

Bueno, te escribo pk e leido t articulo, y a ver si tu me puedes ayudar, esque mira ahora estoy estudiando priemro d baxillerato, y me acen leer otra vez l libro d tiran l blanc, y cm n podia sr menos, tengo k acer un trabajo cn unas pautas dadas, ay un pregunta k me pide mas obras d joanot martorell, y l verdad mira que e buskado eh pero n encuentro nada! Solo l flor d cavalleria, tu conoces algun otro? O saves donde podria enocntrar otro?

Gracias


Escrito por Listillo
el 03/02/2007
Eee va, que alguien ponga un resumen que el lunes tengo examen y aun no me lo e comprao xD
Rosa Valle
Puericultura inb catarroja
Escrito por Rosa Valle
el 06/02/2007
Necesito el resumen de este libro URGENTE
Escrito por Shikilla
el 06/02/2007
El llibre no esta mal del tot, pero he de dir que es fa molt llarg... Jo mel vaig tindre que llegir en una vesprada perque no havia ganes de llegirho abans. Al principi era prou aborrit... Pero vas agafantli el fil poc a poc.
Claudio
Alicante, España
Escrito por Claudio
el 13/02/2007

Oye ke soy un xavaliko ke estoy igual ek tu si te pasan algun resumen pasamelo,ok? Gracias

Escrito por Andre
el 13/02/2007
Algu m pot pasar una opinio personal :S sk necesite k la meua profesora es done compte de k se redactar! Esta empenyada en k ho faig malament, val no es el k millor se fer pero vull aprovarrr! Xfavooor
Escrito por Emilio
el 17/02/2007
Oye haveis consegido algun resumen porfavor os dejo mi msn y si podeis contactar cnmigo o dejar una respuesta en el foro, mi msn milio_69_1@hotmail. Com gracias
Escrito por Tamara
el 20/02/2007

Perdona me podrias decir lo spersonages de el libro de les cendres del cavalles y como se relacionan.... Me arias un favor xq tengo un examen dentro d poco soy una xica de 1 bxiller como tu.... Gracias

Escrito por Elena
el 21/02/2007
Oye decirme donde puedo encontrar un resumen de este libro por lo menos de 10 paginas
Escrito por Alba
el 27/02/2007

Quiero el resumen de este libro urgente


Jessica
Costa Rica
Escrito por Jessica
el 03/03/2007

Necesito un resumen de este libro urgente xfevor!


Sara
Valencia, España
Escrito por Sara
el 03/03/2007
Xfavorrr necesito el resumen! Hace tiempo q me lo he leido y no me acuerdo bien de como es y ya no lo tengo...
Escrito por Nuna
el 04/03/2007
necesito el resumen de els dimones de pandora. Gracias